Blog - De voordelen van een wiegje

Een wiegje is een geborgen en veilige slaapplek voor je kindje. Zeker als je kindje net geboren is kan een ledikantje nog erg groot zijn voor zo’n kleintje! Een wiegje is hiervoor een ideale oplossing. Naast dat het wiegje een fijne slaapplek biedt voor je kindje is een wiegje ook gemakkelijk op je eigen slaapkamer neer te zetten. Als je het fijn vindt als je kindje de eerste tijd na de geboorte bij je in de buurt slaapt, is de wieg perfect. Zet hem gemakkelijk bij je eigen bed in de buurt en wanneer jij en je kindje eraan toe zijn kan je het baby bedje verplaatsen naar de babykamer.

Leander wieg

Veilig, geborgen en comfortabel

De meest voorkomende baby bedjes zijn wiegjes en ledikantjes. Het verschil tussen een wiegje en ledikant is het formaat. Een wiegje heeft meestal een afmeting van ongeveer 40 x 80 cm en een ledikant een afmeting van 60 x 120 cm. Het grootste voordeel van het wiegje is dat het een geborgen gevoel biedt voor je kleintje. Je kindje was het gewend om veilig in jouw buik te zitten. Als je kindje na de geboorte gelijk in ledikantje wordt gelegd kan dit erg groot zijn voor zo’n klein pasgeboren kindje. Een wiegje voelt dan comfortabeler, veilig en vertrouwder aan. Ook is een wiegje gelijk een hele veilige slaapplek voor je kindje. Hij of zij heeft hierin namelijk niet zo veel ruimte om te rollen en onder de dekens terecht te komen maar zal beter op dezelfde plek blijven liggen.

Cabino wiegje

Het wiegje geeft je kindje dus een vertrouwd en geborgen gevoel, maar voor jou als mama is het wiegje ook een ideaal baby bedje voor de eerste maanden. Doordat dit bedje namelijk zo licht van gewicht en compact is, kan je het moeiteloos overal neer zetten waar je maar wilt. Wil je je kindje nog even dicht bij je hebben ’s nachts op je eigen slaapkamer? Zet het wiegje hier dan gemakkelijk neer!

Een wiegje kan worden gebruikt tot een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Zodra je kindje zelfstandig kan zitten of zichzelf kan optrekken is het tijd voor een groter bedje. Het vervolgbedje voor na het wiegje is het ledikant. Dit bed kan worden gebruikt tot een leeftijd van ongeveer 2,5 jaar.

Rotan wieg

De verschillende wiegjes

Er zijn veel verschillende soorten wiegjes, met elk zijn eigen voordelen. Een heel populair wiegje van dit moment is de co sleeper. Dit bedje is namelijk zo ontworpen dat het gemakkelijk tegen je bed aangeschoven kan worden. Een zijde van het bedje kan meestal worden opengemaakt zodat je heel makkelijk bij je kindje kan, vanuit je eigen bed. Zo ligt je kindje altijd lekker dicht bij je in de buurt en kan je hem of haar ’s nachts fijn in de gaten houden. Is je kindje onrustig of heeft hij of zij honger? Je hoeft je bed zelf niet uit maar je kan je kindje heel makkelijk uit het bedje halen en troosten of voeden!

Co Sleeper

Een ander populair en licht gewicht wiegje is de rotan wieg. Dit wiegje biedt niet alleen een fijne slaapplek voor je kindje, hij is ook nog eens heel decoratief! De rotan wiegjes zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt van rotan. Een stevig en natuurlijk materiaal. Het rotan wiegje geeft een echte bohemian look aan de babykamer! De rotan wieg zal prachtig staan in een babykamertje maar is ook ideaal voor in je eigen slaapkamer zodat hij zo licht van gewicht is!

Co sleeper

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wiegje?

Wanneer je een wiegje gaat uitzoeken zijn er wel een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Let er bij het wiegje op dat er voldoende ruimte zit tussen de spijlen of kies voor een open geweven structuur. Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende ventilatie in het bedje is. Ook is de minimale diepte van het bedje belangrijk. Een veilig wiegje moet minimaal 27,5 cm diep zijn, zodat je kindje er niet uit kan vallen.

Cabino wieg

Ook is een goed matrasje in het wiegje belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je kindje comfortabel kan liggen maar het zorgt ook voor extra veiligheid. Het is hierbij belangrijk dat het matras goed in het bedje zit en dat er niet veel ruimte zit tussen het matras en de randen van het bedje. De maximale afstand hiertussen mag een vingerdikte breed zijn. Het maakt niet uit hoe dik het matrasje is, maar zorg wel dat het niet te zacht is zodat je kindje niet weg zakt.

Wieg beddengoed

Wist je dat er speciaal voor wiegjes bijpassend beddengoed verkrijgbaar is? Dit beddengoed is wat kleiner dan het beddengoed voor in een ledikantje en past perfect in het wiegje! Zo kan je het bedje netjes opmaken met een mooi lakentje en dekentje. Extra fijn van dit beddengoed: het kan ook worden gebruikt in de reiswieg van de kinderwagen!

Geplaatst op 28 maart 2022